Udgivet i 3 kommentarer

25 farver af 1 farvebad.

Sådan lyder overskriften på Spindeforeningens online-workshop her i maj.
Kort fortalt handeler det om hvordan man ved hjælp af forskellige forbejdser og efterbehandlinger og lidt systematik og ordenssans..) kan opnå en smuk afstemt række nuancer ud fra ét og samme farvebad.

Det er et ret arbejds- og tidskrævende projekt, der begynder med at man forbejdser sit garn. Her skal man ende op med 5 portioner: en ubejdset, en alun-, en kobber, en jern- og en rabarberbladebejdset. Jeg bejsede noget mere end jeg egentlig skulle bruge til projektet, for så er det jo rimelig enkelt af gentage en anden gang med et andet farveemne.
Efter bejdsning klargjorde jeg 25 små bundter garn på hver 12 – 14 gram. 5 af hver bejdsegruppe.
5x5bundterklar
– Og så gik jeg ud og høstede friske, nyudsprungne mirabelle-blade.
Jeg har en 20-liters farvegryde, og jeg plukkede så mange blade at skulle proppes ned i gryden. Jeg kogte dem i ca. 2 timer og lod suppedasen køle ned til dagen efter. Så siede jeg bladene fra, lagde de 25 våde garnbundter ned i farvebadet og simrede det hele i en times tid. Derefter langsom nedkøling igen, til dagen efter.
5x5midtfarvebad
Efterbehandlingen kunne jeg godt have foretaget med det samme efter farvning, men af tidsmæssige årsager valgte jeg at tage alt garn op, skylle det og hænge det til tørre indtil der var mere luft i kalenderen.

Så sorterede jeg garnbundterne (som jeg heldigvis havde mærket så jeg vidste hvad de var bejdset med..). 5 bunker med 5 garnbundter i hver, en fra hver bejdsegruppe. Den ene bunke skulle ikke efterbehandles, den var færdig og kunne allerede beundres.. De øvrige 4 bunker skulle have efterbehandling med hhv. eddikesyre, salmiakspiritus, kobbersulfat og jernvirtiol.
Og her ses så resultaterne. Først de bundter der ikke modtog efterbehandling:
5x5ubehandlet
Så dem fra syrebadet:
5x5surbeh
Og herunder basisk efterbehandling (salmiakspiritus):
5x5basiskbeh
Kobbersulfat:
5x5kobberbeh
Og til sidst jernvitriolbehandling:
5x5jernbeh

Som det fremgår ligger nuancerne tæt på hinanden, enkelte er endda så tætte at man nærmest ikke kan skelne.. Men alt i alt er resultatet blevet en række med fint afstemte grønne/brunlige/oliven/gyldne farver, og alt det fra en posefuld mirabelleblade og lidt kemi!!
Jeg skal helt klart gentage dette eksperiment senere på sæsonen med andre farveemner. Jeg drømmer især om at afprøve den violet-farvende Rødlig Okkerporesvamp på denne måde, når den manifesterer sig til efteråret.

Her til sidst et billede med hele molevitten:
5x5alle
Jeg synes det er blevet rigtig fint! Og tænker på måske at strikke mig en ny "Petrine"-tunika af det..

3 tanker om “25 farver af 1 farvebad.

  1. Næh, hvor interessant.
    Jeg elsker sådan en systematik.

  2. Nøøj hvor er det spændende, jeg vil også rigtig gerne farve garn! Jeg kan bedst lide dem med basisk, de er varmest i farven 🙂

    1. Hej Annika. Tak for din kommentar. Hvis du vil farve med mirabelle-blade, så er det lige nu der skal høstes! Faktisk tror jeg, jeg vil gå ud og plukke en posefuld blade denne formiddag, koge dem af og gemme farvesuppen i fryseren.

Leave a Reply