Udgivet i Skriv en kommentar

Pulsvarmere til et lokalt historisk marked

I min landsby holdes der hver år i juni Mølle-marked ved – ja, rigtig gættet – møllen. Jeg plejer at være der som et af de faste indslag med spinderok og farvegryde, og det var jeg jo da også i går.
Mm20091
På markedet var der en håndfuld små boder, bl.a. børstenbinderen, honningmanden, trædrejeren, legetøjsmageren og træskomanden. Sådan ligesom vi plejer, og på grillen var der bl.a. lækkert kalvekød og hjemmebagt brød.
Jeg havde taget min nabo med som spindende medhjælper:
Mm2009hanne
Hanne spinder corriedale-uld på sin Ashford. Noget af hendes håndspundne garn udsatte vi for et farveeksperiment (der desværre ikke faldt helt vellykket ud):
Mm2009farve
Farvesuppen er kogt på blade af Canadisk blodahorn, og så egentlig umiddelbart ud til at indeholde pænt med rødt farvestof. Garnet ville det dog ikke rigtig sætte sig i – det fik kun en lys og lidt kedelig snert af det røde – nærmest beskidt hudfarvet eller grise-farvet.. Det kommer der billleder af senere, når det er blevet tørt. Men som man siger: i plantefarvning er der ingen mislykkede farvninger, for man kan jo altid bruge dem som underfarve i et andet farvebad, evt. indigo eller cochenille.
I en anden gryde farvede vi med Almindelig syre. I følge bøgerne og oplysninger jeg gravede frem på Nettet kunne vi forvente alt fra gult over gulgrønt til grågrønt. Et bundt alun-bejdset og et bundt ubejdset blev farvet i suppen, der så meget kedelig lys gullig ud. Hurtigt blev Hanne og jeg enige om at berige farvesuppen med noget inderbark af føromtalte Canadiske blodahorn, og det gjorde straks farvebadet noget mere livligt gult. Garnet er dog ikke blevet særlig spændende – så også de to bundter er kandidater til en gang indigo-dypning senere på sæsonen!
Da nu farvningen ikke gik så godt var det da et dejligt plaster på såret at Lone kom forbi og slog sig ned med sit tunesiske hækle-tøj:
Mm2009lone
Der var rigtig mange af markedsgæsterne der gerne ville have teknikken forklaret, og Lone fortalte glad og gerne om teknikken og om projektet, der er et par sokker til en romersk soldat med kolde tæer, som hun har kær..
Markeds-pulsvarmerne, som jeg har designet og pakket specielt til Møllemarkedet, var også populære.
Markedspuls
Strikket i et meget nemt vævestriks-mønster og med 3 farver af det plantefarvede garn giver det et sæt rigtig dejlige, praktiske og farveglade pulsvanter!
Strikkekits med plantefarvet uldgarn og opskrift kan købes i min butik, også selvom Møllemarkedet er slut for i år..

Leave a Reply