Udgivet i 9 kommentarer

Japansk Indigo

En af mine søde veninder, Charlotte, forærede mig i foråret en masse kimplanter af Japansk Indigo, sammen med en beskrivelse af en rigtig nem måde at blå-farve på. Se, det var jo rigtig interessant, og sommeren igennem har jeg gået og ventet på at mine små japanere ude i urtebedet skulle vokse sig store og fyldt med indigo-pigment!
Japanskindigoplante
Sommeren har været god, og planterne vokesede fint efter en lidt langsom start. Og i dag var så dagen hvor der skulle høstes og farves.
Japanskindigokurv
Jeg klippede bladstænglerne af på alle planterne på nær de to, der er i blomt. Dem vil forsøge at gemme frø af, hvis de da når at lave nogen inden det bliver for koldt.. Jeg har ikke vejet min høst, men kurven var godt fuld og jeg gætter på at der var et sted mellem ½ og 1 kilo.
Jeg ribbede bladene af og skyllede dem i koldt vand. Dernæst proppede jeg dem i blenderen (der var til flere omgange) sammen med koldt vand, og tryllede dem om til mos.
Japanskindigoblender
Nemt og effektivt! I mangel af en blender kan man angiveligt godt nøjes med at finhakke bladene. Blender-bladmosen skulle så stå og trække i ½ time, tilsat lidt eddikesyre. Det lignede og lugtede ligesom spinat – meget grønt..
Japanskindigosuppe
Derefter skulle det sies. Jeg siede igennem et stykke silkechiffon, som alligevel skulle farves. Det var jo lidt smart! De mosede blade fik et nyt hold koldt vand at stå i (men jeg glemte eddikesyren denne gang), igen i en halv time. Derpå sining igen, og så var farvebadet faktisk klar til brug!
Japanskindigobad
Jeg puttede diverse i: 100 gram hvid morbærsilkegarn. 100 gram gulligt plantefarvet uldgarn. 50 gram beigeagtigt plantefarvet uldgarn. 50 gram håndspundet uld/ramie-garn. Og til sidst de 3 meter silkechiffon. Ingen forbejdsning.
Så skulle det stå i en time. Ikke varmes op eller noget, blot stå. Jeg burde nok have bevæget det lidt engang imellem, for resultatet er en ikke helt jævn farvning – det må jeg huske til næste år! Efter 1 time så garnet og silkestoffet sådan her ud:
Japanskindigo1time
Jeg gav det lige et kvarter ekstra fordi det så ujævnt ud, men så var tålmodigheden også slut og jeg hev garn og stof ud af badet. Ingen skylning før om 2 dage, står der i vejledningen, så jeg hængte det bare til tørre:
Japanskindigofarvet
Fra venstre: Det gullige uldgarn, silkestoffet, morbærsilkegarnet, det beigeagtige uldgarn og til sidst det håndspundne uld/ramie-garn.
Konklusionen må være at metoden er rigtig fin til uld og især til silke, der bliver nærmest turkis-farvet. Ramie-fibrene har slet ikke taget farve, men ulden er blevet den smukkeste lyseblå farve. Alt i alt en rigtig succes!

9 tanker om “Japansk Indigo

 1. Det var dog et spændende projekt. Kan virkeligt godt lide de blå/turkise farver. Håber du ville lave en update på hvor holdbar farven er.

 2. Hej Laila.
  Ja, meget spændende, og vældig lovende. Om langtidsholdbarheden af den blå farve er det svært at sige noget endnu, men indtil videre har farven da overlevet en omgang vask 🙂
  typepad@sixapart.com skrev:

 3. Hej
  Tillykke med det flotte resultat.
  Ved du om Japansk Indigo planterne kan købes her i Danmark og evt. hvor, jeg kunne rigtigt godt tænke mig at prøve din farve metode, da det er min ynlingsfarve.
  Knus, Søs

 4. Hej Søs. Jeg ved ikke om frøene kan købes i Danmark, men her er i hvert fald en web-side der tilbyder dem: http://www.wildcolours.co.uk/html/dye_seeds.html
  Men hvis du finder frø til salg i Danmark vil jeg da meget gerne vide hvor.. 🙂

 5. Hejsa igen. Jeg har forsøgt at finde frøene her i Danmark, desværre ude resultat, de kan dog bestille hjem fra udlandet..
  Der findes et dansk firma, der hedder nidaras-hande.dk de forhandler bla. den blå farve, dog fra Indien, jeg ved ikke om du kender firmaet, men under alle omstændigheder er der måske andre som kan have glæde af navnet.
  God weekend mvh. Søs

 6. Fantastisk – det kunne jeg så godt tænke mig at prøve. Ved du hvor man kan få fat i planten Japansk Indigo?

  1. Hej Bonnie. Nej, det ved jeg desværre ikke. Jeg tror du skal prøve at finde dem som frø og så gå i gang til foråret 🙂

 7. Hej Birthe, har du stadig dine planter ? Jeg har lige modtaget nogle frø og er nysgerrig på om du dyrker dem i drivhus eller på friland ? Jeg har begge muligheder og er med på at de skal stå frostfrit om vinteren. Hilsen Charlotte

  1. Hej Charlotte. Nej, det er mange år siden .. Jeg fik mine som små planter. Jeg tror nok de var startet i en vindueskarm. De blev så plantet ud i haven. Da efteråret kom med frosten, døde planterne, men jeg havde taget frø. De blev så desværre aldrig rigtig til noget året efter.

Leave a Reply