Udgivet i 2 kommentarer

“Russiske tene” eller “spindepinde”?

Spindeforeningens medlemsforum har vi lige nu gang i en snak om terminologi. Mange af de spindeudtryk og -ord vi støder på nutildags på Nettet og i udenlandske magasiner og bøger har vi nemlig rigtig svært ved at finde på dansk. Måske findes de slet ikke, eller også er de blot blevet glemt.. I Spindeforeningen mener vi så at det må være op til os som landsdækkende forening at sørge for at få opdateret ordlisten.

Senest er det disse "russian style supported spindles" vi mangler ord for.. Der har været nogle gode forslag på banen, og som det ser ud nu bliver det enten til "spindepind" (et ord som Lise Warburg har anvendt i sin gamle "Spindebogen") eller blot "russisk ten". Om det så bliver et af disse udtryk eller noget helt andet, så er det i hvert fald et herligt spinderedskab! Jeg kan sidde totalt tilbagelænet, men benene oppe i sofaen og spinde det lækreste tynde kartegarn praktisk taget lige så hurtigt som jeg kunne gøre ved rokken. Herligt!
Spindepindnessie
Her er min valnødde-spindepind (og Nessie i baggrunden..) fyldt godt op med en silke/merino-blanding. Spindepinden vejer 23 gram, og der er 27 gram garn på.
Spindepindvirgocolseup
Fiberblandingen, der kan fås i mange farver, kan ses her. Jeg har fundet en af de andre farver, "Aquarius", samt noget knaldgult merino frem til at spinde den næste tråd med. Måske tvinder jeg også dette bomuld med:
Spindepindbomuld
Det spinder jeg på den anden spindepind, og jeg må indrømme at det ikke går helt så let og smertefrit med bomuld som med uld/silke-blandingen.. Bomuld kræver rigtig meget sno for overhovedet at holde sammen, så det kræver lidt træning.

På strikkefronten går det der-ud-af med forårsjakken i Noro Taiyo. Den bliver sååå lækker! Og så har min søde pige lokket mig til at hækle et sengetæppe til hende. Vi har kigget lidt rundt på Ravelry og fundet frem til at det da helt klart skal være et Babette Blanket-inspireret tæppe hun skal have! Farverne skal være totalt Pang!, og jeg er så småt gået i gang med de første små firkanter. Herligt projekt!
Min dreng vil naturligvis også gerne have et tæppe. Han er helt kringlet inde i hovedet (på den fede måde..) og vild med labyrinter, så jeg har tænkt på at kreere noget i retning af Debbie News labyrint-mønster til ham. Jeg har dog ikke bogen (Unexpected Knitting"), så den skal først hentes hjem fra biblioteket.

2 tanker om ““Russiske tene” eller “spindepinde”?

  1. Hei! Jeg har forsökt kommentere flere ganger men det virker som kommentarene forsvinner på veien. Pröver igjen… Det blir vakkert garn! Når du skriver at tenen har 27g altså mer enn 100% av egen vekt, er det maksimum eller får du på mere? Holder du tenen i den sorte skålen på bildet? Jeg trodde man måtte ha en dypere, mindre skål? Jeg har igår fått to “Supported” (se, vi savner en del ord her også…) tener i gave fra Afrika som jeg skal pröve ut og lurer på hva slags skål jeg skal velge.

  2. Å, hvor heldig du er som har russiske teiner fra Grippingyarn! De står aller øverst på ønskelisten min.

Leave a Reply