Udgivet i 8 kommentarer

Blå tirsdag.

Hanne og jeg havde aftalt at i dag skulle vi farve blåt med Japansk Indigo, en herlig farveplante som jeg har dyrket i mit lille urtebed.
Ji1
Japansk Indigo funker (efter hvad jeg ved) kun i frisk tilstand. Til gengæld er farvningen så utrolig enkel!
Hanne og jeg høstede en kurvfuld og en spandfuld, som vi bragte ind i køkkenet så det kunne få en kold skylning og bladene kunne blive ribbet af.
Ji2
Derefter blev de friske blade, tilsat koldt vand, blendet. Der var til flere omgange i blenderen.
Ji3
Den stærkt grønne bladmos blev tilsat koldt vand og et pænt skvæt eddikesyre, og fik lov til at stå i en halv time. Derpå siede vi væsken fra og satte mosen over i koldt eddikevand i endnu en halv time. Sining igen, og så var farvebadet parat!
Ji4
Vi proppede gryden fuld. Ca. 800 gram garn puttede vi i badet, der duftede meget grønt og spinat-agtigt. Så skulle det stå og trække farve i en times tid, mens vi af og til vendte det for at fordele farven. Det lykkedes ikke helt at få en jævn indfarvning, og det tror jeg skyldes den store mængde garn. Der var virkelig fyldt godt op!
Ji5
Efter timen var gået var det så blot at hive det flotte blå-grønne garn op af badet og hænge til tørre. Skylning skal først udføres om to dage, i følge de instruktioner jeg har fået.
Ji6
Stadig vådt og blågrønt, som det hænger her på billedet. Men som det tørrer bliver det gradvist mindre grønt og mere blåt. Sikke en herlig farve! Vi farvede på Hannes håndspundne hvide uldgarn, på hvidt og gråt SuperSoft samt på hvidt BFL-garn. Altsammen ubejdset. Der står stadig rigtig meget Japansk Indigo i haven (vi brugte kun ca. en femtedel, tror jeg), og til næste omgang har vi planer om at lave nogle overfarvninger af især gule garner. Dem har vi jo så rigeligt af fra den "almindelige" plantefarvning. Jeg vil også prøve at farve en portion angora-uld.

8 tanker om “Blå tirsdag.

 1. Det ser rigtig spædende ud, husk at lade noget stå, der kan gå i frø, så du har til næste år

 2. Hejsa søde Birte
  Hold da op det er flot,– og det ser rigtig sjovt ud. Jeg havde helt glemt farven fra sidste år.
  Jeg glæder mig til at se det når vis ses igen til slotsspinding,– Hold da op den sommer er da bare fløjet vildt hurtigt men heldigvis er der meget tilbage endnu. Jeg havde vilde planer om at skulle plantefarve her i sommerhuset men det er ikke blevet til noget endnu.
  Knus jette

 3. Superflot farve – og også en smuk plante.
  Jeg søgte på nettet for at finde ud af hvor man kunne få den, men fandt kun billeder af den.
  Kan man tigge eller bytte sig til en aflægger hos dig ?
  Mange hilsener
  Ingrid Samsø

 4. Det ser da vildt flot ud. Imponerende, at den grønne farve alligevel skifter over til så blå en farve.

 5. Så vakkert ditt garn ble! Og så heldig du er som har indigoplante selv til dette bruk!

 6. I min søgen på frø af japansk indigo faldt jeg over dit smukke indlæg om farvningen med planten.
  Kan du muligvis give mig adressen på stedet, hvor jeg kan købe frø?
  Har prøvet at spørge mig frem, men det ser sort ud.
  Næste sommer skal jeg altså farve med den plante!
  Venlig hilsen
  Ingeborg
  fra Samsø

 7. Jeg googlede og fandt dette:
  http://www.wildcolours.co.uk/html/dye_seeds.html.
  Jeg kender godt nok ikke stedet, da jeg fik mine frø forærende i sin tid. God jagt!

 8. […] I use Spectralite when doing woad and indigo, no urine vats for me, sorry. I just don’t find it very charming to wear clothes smelling of wee. I’vealso tried cold dyeing with Japanese indigo, instructions in English and in Danish. […]

Leave a Reply