Udgivet i 7 kommentarer

Hovsa-oplevelse med en rok

Vi har en Ashford Elizabeth-rok stående. Det er Thomas’ rok, men han har ikke rigtig brugt den, da han er ret glad for sin gode gamle Traditional. Det er egentlig også lidt underligt at jeg har kunne lade den stå så længe og samle støv (et pænt lag!!), for faktisk har jeg i mange år ønsket mig at spinde på en Ashford Elizabeth.

Det er en smuk rok. Den vi har stående er mørkbejdset/lakeret, og efter jeg fik den støvet af, smurt og forsynet med en ny rokkesnor ser den meget fin og elegant ud

Ashford Elizabeth

Nu er Elizabeth jo både til det ene og det andet .. Forstået på den måde, at den kan sættes op både som enkeltsnorsrok og dobbeltsnors. Jeg foretrækker at spinde på dobbeltsnorsrok, fordi det er sådan én jeg har lært kunsten på og så synes jeg i øvrigt at det er så umådeligt nemt at justere indtrækket med det system. Andre synes jo så nøjagtig det samme om enkeltsnorssystemet – det er vist lidt en religion .. Nå, men i hvert fald satte jeg en ny snor på, to gange rundt, knyttede, justerede, syede enderne pænt ind, fandt noget smukt håndfarvet merinould frem og gik i gang.

Forinden havde jeg undret mig lidt over, at gevindet på trissen var modsat alle andre trissegevind jeg nogensinde havde haft i hænderne. En rok plejer at have links gevind ved trissen, da man så ikke risikerer at “dreje trissen løs” under normal spinding. I Z-retning, altså højre om. Men vores smukke Elizabeth har altså ikke links gevind. Mystisk ..
Så begyndte jeg at spinde. Dejlig blød merino, over fold, long draw. Mmmm – en nydelse – dejlig rok at arbejde på! Let at træde, nemt at finjustere indtræk, ingen knirkeri og det hele kørte bare.
Der var bare lige én mærkelig ting: Det føltes lidt bøvlet / anderledes at skifte tråd fra krog til krog. Først troede jeg, at det var fordi krogene er lidt mindre og mere lukkede end hvad jeg er vant til, men det var ikke det. Det viste sig nemlig at krogene sad på den modsatte side af vingerne end normalt.

Krogene sidder på højre side. Normalt sidder de til venstre.

Altså spejlvendt “normalen”. Det betyder, at denne tenvinge er mere egnet til tvinding eller S-spinding (hjulet drejer venstre om) end til “almindelig” Z-spinding (højre om). Og det er jo fantastisk!!! Ofte, når jeg har tvundet (eller spundet i S-retning), har jeg ønsket mig at krogene sad netop sådan. Især når man har en godt fyldt spole under tvinding kan man nemlig godt opleve at tråden smutter ud af krogene, simpelthen fordi de sidder uhensigtsmæssigt for tvinderetningen.

Så nu har vi altså en decideret tvinde-rok i huset! Det er så fedt 🙂 Lige nu er det jo så spinding, altså i Z-retning, jeg arbejder med – og det kan jo bestemt sagtens lade sig gøre. Naturligvis. Men det bliver spændende at opleve forskellen når jeg skal til at tvinde merino-garnet her. Jeg skal nok bringe en opdatering.

Er der andre derude i Spindeland, der har en rok med sådan en spejlvendt tenvinge? Altså både hvad angår gevindet til trissen og krogenes placering? Det vil jeg gerne vide ..

7 tanker om “Hovsa-oplevelse med en rok

 1. Hej Birthe
  Jeg købte en Elisabeth da jeg skulle have min første rok.
  Ringede til Elsa Krogh og sagde jeg skulle bruge en rok. Hun spurgte hvilken en jeg ville have. Og det vidste jeg da ikke. Hun sagde så jeg ville blive glad for en Elisabeth. ( hun kunne have solgt mig hvad som helst, der kunne spinde, for jeg anede intet om at spinde og intet om rokke)
  Og jeg blev virkelig glad for den ❤
  Min trisse har klik system. Og er fra 1999.
  Min nye E-spinner har samme system.
  Mine kroge sidder som på alle andre rokke – til venstre. Det stod på samle/arbejds tegningen, da jeg købte den.
  Så måske har første ejer sat krogene forkert. Eller bare anderledes😂😉

  1. Tak for kommentaren, Susanne.
   Hvis du kigger på vingernes placering i forhold til pibehullet vil du se, at krogene ikke kan placeres anderledes. For så ville “trådføringen” fra hullet og over til krogene blive helt forkert. Så jeg vurderer at netop denne tenvinge er specielt designet til S-spinding. Altså, jeg synes det er totalt i orden! Men overraskende .. 🙂 Og jeg tror ikke den tidligere ejer har været klar over det – men jeg vil da lige spørge hende ..

   1. Hej Birthe
    Jeg har fundet min Ejstrupholmrok frem, da jeg har købt et turbosæt til den. Jeg har noget lækkert merino jeg ønsker at spinde tyndt og fint. Det undrer mig bare at til forskel på begge mine Ashford sidder krogene til højre og på Ejstrupholm til venstre, jeg “bøvler” lidt med at flytte tråden på krogene det vender helt forkert for mig, du har jo nok haft det på samme måde. Jeg spinder med hjulet højre om altså Z spinding og tvinder I S retning.
    Mvh Margot Bastrup

   2. Hej Margot.
    Tak for kommentaren 🙂 Hvilke(n) model(ler) er dine Ashford-rokke? På vores to Ashford Traditional-rokke sidder krogene på venstre side. På Elizabeth’erne sidder krogene på højre vinge, som beskrevet.
    Du kan jo sagtens spinde/tvinde på begge opsætninger – no problem! Lidt tilvænning skal der blot til.

 2. Ja det har du da ret i.
  Specielt. Med mindre det har været ønskeligt.
  Garn til tvebinding eller lign.
  Det sker indimellem på den ene af mine Ejstrupholm, at pibehullrt drejer. Men det er en helt anden årsag.
  På min Elisabeth kan den ikke drejes.

 3. Har haft to elisabeth modeller og de har begge haft denne type tenvinge med krogene, har ikke haft problemer med det men har på min matchless lagt mærker til at når spolen er mest fyldt så er den ene side af vingen bedst, men der sidder pibehullet jo vinklet ret og ikke peget mod nogen af siderne.. men ja hullet er drejet.
  Er glad for min elisabeth, troede jeg var vokset fra hende, så gav mit først til svigermor, måtte så købe den igen da jeg foretrækker at spinde uld fra ham jeg selv har processeret på denne model (jep jeg lært at spinde på en elisabeth, som jeg satte op som dobbeltsnors rok, så derfor præferencen). Ikke verdens hurtigste rok, men perfektion ikke at lave garn med alt for meget sno, og som dobbelt snors rok så kan man jo også sagtens holde lidt igen og lave garn med mere twist. Og så er det nok den rok jeg er mindst sart med, selvom jeg vasker og kæmmer så bliver den udsat for mere skidt end de andre rokke, hvilket minder mig om at jeg plejer at starte året med en rensning… hmmm

 4. […] ny farve, som bliver præsenteret til FiberFest i Ry d. 9. marts. Jeg spinder og tvinder garnet på Ashford Elizabeth-rokken, som jeg skrev lidt om for nogle dage […]

Leave a Reply