Det er virkelig håndtene i luksusklassen, jeg her har fået fingrene i!! De har været et par år undervejs, men jeg må sige at resultatet bestemt er ventetiden værd. Trædrejer Niels Knygberg fra Them har lavet et fantastisk stykke arbejde i de 11 flotte håndtene han overdrog til mig i søndags ved Møllemarkedet.
Ved første øjekast tænkte jeg bare: "Wau, de er virkelig smukke!!" Så tænkte jeg videre, at de skulle testspindes med det samme! Som tænkt, så gjort (- i hvert fald de fleste af dem blev testkørt), og de bestod med glans. Gode spindeværktøjer med fin balance, lang spindetid, god krog, passende størrelse på den lille "rille" til at forankre garnet i på tenvægtens kant, gode lange skafter i en tykkelse der gør dem nemme at snurre. Dejlige at se på, behagelige at have i hænderne. I det hele taget et fremragende stykke spindegrej!
– Så nu bor de hos mig i butikken, indtil de finder nye hjem. På GarnGalleriets hjemmeside kan man se store fotos af hver enkelt ten (alle er forskellige), med oplysninger om tenens vægt og diameteren på tenvægten. Og priser. Men her kommer lige en lille oversigt. Først de største af tenene, Maxi, med vægt over 35 gram:
Maxi-tenene vil være gode til tykkere garn, eller til at tvinde på. Også gode begynder-tene.
Så er der Medium-tenene, der vejer mellem 25 og 35 gram:
Det er gode tene til all-round spinding, kan bruges til tyndt og lidt tykkere garn, og også til tvinding. Og begyndere..
Mini-tenene, som ses herunder, vejer under 25 gram og er bedst til de finere garntykkelser. Lace.
– Jeg fik at vide af trædrejeren hvilke træsorter de forskellige er lavet af, men kan faktisk kun huske navnet på den helt mørke træsort: Wenge. Jeg undersøgere resten nærmere!
Som sagt var det til det årlige Møllemarked at jeg fik håndtenene overdraget. Jeg var på markedet som spinde- og farverkone, og til alt held holdt det tørvejr, trods truende skyer på himlen dagen lang. Blev ubehageligt rød i nakken, så solen var skrap, trods skyer på himlen.. Jeg havde hyggeligt selskab af Miira, der som jeg er bidt af en gal uldtot. Hun sad og spandt på sin dejlige rok hele dagen, til stor interesse for de besøgende. Jeg spandt jo naturligvis på håndten, men det var mest arbejdet ved rokken som folk interesserede sig for og spurgte til.
Miira spandt først en alpaca/silkeblanding, som hun selv kartede, og tvandt det med en spolefuld uldtråd hun havde lavet hjemmefra. Derefter spandt hun silkekokoner. Lækre sager! Jeg spandt af nogle ret grov-kartede bats af spelsau-uld plus rester af diverse, blandt andet pladegarn, garn-klip og forskelligt farvede uldtotter. Det er det lyse tweed-agtige garn der kan ses på nogle af Them-tenene ovenfor.
Og så blev der jo også farvet en grydefuld over bålet.
Cochenille-pulver blev kogt op, og i gryden røg først 100 gram alun/vinsten-bejdset uldgarn. Det blev super-kraftigt rødt. Rødt-rødt. Vildt flot! I rest-farvebadet puttede jeg 100 gram ubejdset og 100 gram rabarberblad-bejdset uldgarn. Det blev meget lysere, henholdsvis rimelig klar lyserød og en mere dæmpet gammelrosa. Billeder af garnet kommer senere..
Jeg vil lige nævne at det går fint-fint med alle mine strikkeprojekter. Og også med mit KF-patchwork-projekt, som jeg har fundet frem igen efter en længere pause. Mit syn er jo ikke lige så skarpt som førhen, så nu hvor der er godt med dagslys, også om aftenen, er det tiden at sidde og håndsy nogle af de mange lapper.. Og hvor er det et hyggeligt og afstressende arbejde! 🙂